teisipäev, 20. oktoober 2020

Sõna on vaba!

Sõna on vaba! 
 Kas ikke on? 
 Noh, mäletame ju praeguse Dzoodzi Ovaali viletsuse ametisse nimetamisel, kui emand President tõmbas endale üll pusa, millel kiri: SÕNA ON VABA! 
 Justkui vihjates, et nüüd saabub kohe-kohe surnalistika pime keskaeg, kus mitte keegi ei tohi oma arvamust avaldada, vastasel juhul on kinnimajja minek. 
 Mida kuradit, emand President ja tema kaaskond hirmutasid inimesi vaikimisajastu saabumisega, mis aga saabumata jäi. 
 Ja nüüd on jälle häda: jälle ei kõlba, kui teatud isik ülearu lõugu laksutab. 
 No ma ei saa vaiki ka olla, sest nüüd tundub, et emand President ihkab ise sõnavabaduse kaotamist, mille vastu ta vabariigi viletsuse ametisse määramisel protsessis, et keelab vanal Helmel oma isiklikku arvamust avaldada.

 Silmakirjalikkus on see, kulla emand President... 
 Juba algusest peale tajusin, et president on parteilise kuuluvuse (sotside eelistuse) juba eos ametisse kaasa võtnud, kuigi põhiseaduse järgi peab president olema sõltumatu ametiisik. 
 Kui ta ei suuda seda sõltumatut distantsi hoida, siis olgu nii hea ja lahkugu ametist. 

 Ja teistele, kellele ei meeldi Helme-bande, teadmiseks – mulle ka ei meeldi, samuti ei meeldi mulle ka valitsuseviletsus ega praegune opositsioon. 
 Hehh, on vaja ikka oma närve üles kruttida tänu mingi vanamehe sonimise tõttu. 
Võtke minust eeskuju - omal ajal ignoreerisin Jäme-Etsi olemasolu, et mu teadvuses polnudki teda olemaski - ja ühel hetkel kadus ta poliitiliselt areenilt. 
Nagu iseenesest pudenes olematusse...

13 kommentaari:

Kaamos ütles ...

Vabadusega kaasneb vastutus, sellest peaks küll iga täiearuline inimene aru saama. Kui pole valmis vastutama, siis ei tasu lühiühendust keele ja aju vahel väga eksponeerida.

Raisakull ütles ...

Teisest küljest jällegi: oli DW vaja siseministrit intervjueerida? Meil teisi "pädevaid ministreid" ei leidugi, keda torkida neil teemadel?
Ma ei tea täpseid asjaolusid, tundub mulle siiski, et keegi on vana Helme ettesokutamises jälle ühe võidupunkti saanud, kuigi too pole midagi uut ütelnud, vaid korranud oma kivistunud arusaamu.
Tead ju seda vanasõna: vanale koerale uusi trikke ei õpeta. Miks siis peab vana Mart muutma oma tõekspidamisi ühiskonna survel?
Sellega jällegi on nii - sõna on vaba!
Igaühel on õigus oma tõekspidamisi, ka ministri tasemel, kaitsta.

Keegi targem on juba kuskil ütelnud, et Mart Helme öedu võimendamine on provokatsioon!

Äääh, kuradi pikk kommentaar sai.

Kaamos ütles ...

Ministriks ei ole teda ju keegi toppinud, see on ta enda vaba tahe mis teda seal hoiab. Kui meil ometi on ametis minister, siis kuidas su meelest kõlab "see pole meil pädev minister, ärge teda intervjueerige!" või Seederi sõnatud "pole vaja tema juttu tähele panna!" Mis mõttes meil on minister, kelle jutt on juba ette teada selline "äh, näe, vana-Mart jälle natuke möllab, ärge pange tähele, teda ei pea tõsiselt võtma!"
Igaühel on õigus oma tõekspidamisi kaitsta, kuid ministrina intervjuud andes esindab inimene riiki ja edastab valitsuse sõnumit. Noblesse oblige. Kui keegi on valinud ametiks tolmuimejate müügimeheks olemise, siis ei ole ta ametiväärikusele vastav hakata ukse tagant ukse taha käies seletama, õige asi on riisiluud ja tolmuimejad peaks tegelikult sohu viskama.

Raisakull ütles ...

Noh, kui tõlkijad pole (ajakirjanduse väitel) üksmeelel, mida Mart ütles, siis on edasine ... nonsenss.
Teisalt jällegi, kas me peame välismaa silmis kogu aeg olema paipoiste mainega? Ulakusi ei tohi teha?
Sellisel juhul pole meil üldsegi tulevikku, mida võiks järgmine põlvkond tajuda.
Ma saan aru, et investeeringud on vajalikud.
Kaua veel me "yes söör/leedi" noruspäi kerjame?

Kaamos ütles ...

Sa ei pannud tähele, et asi ei ole välismaa silmis paipoistena näimises? Ta tegi selgeks, et riigis, mille elanike turvatunnet ta siseministrina tagama pesb on üks inimgrupp, kellesse ta suhtub kui alaväärtuslikesse.
Tõlkeviga, alati on tegu tõlkevea, pahatahtliku vääritimõistmise või millegi muu sellisega, oled tähele pannud? Mis vahet on, kui asepeaminister, nagu ekraanialustes tiitrites teda tutvustati, ütleb, et "jooksku Rootsi" või "jooksku Rootsis", sest "mina vastan neid ebasõbraliku pilguga". Muidugi, vaadaku kuidas tahab, aga mees, sa müüd tolmuimejaid, mitte riisiluudasid! Andes intervjuud ministrina, käitu nagu minister. Ma ei näe selles pullitegemist ega nalja, nii eraelus kui ametis ei meeldi mulle rumalad mühakad,kes oma tööd ei oska.

A muidu vabandust, mina lõpetan. Ma pole misjonär, sulle jäägu su usk pealegi, mul on oma.

Raisakull ütles ...

No ma ei saa, kui pean sellele vastama järgmist:
mina olen niiehknaa alaväärtuslik nii tööandjate kui ka naiste silmis - keegi ei soovi minusugust ei tööle ega ka meheks, veel vähem oma lastele isaks. Ma oen sellega leppinud, et must ei saa issi.

Saagu ka "nemad" sellest üle, sest neil on lihtsam - ministriamet pole igavene. Valitsuse/viletsused vahetuvad vastavalt sellele, kuidas rahvas hääletab ja rahvasaadikud kokku lepivad. Niiet lgbt-seltskonnale on praegune "raske" olukord ajutine. Võib-olla on järgmine valitsus parem nende seisukohast.

Aga mina?
Kas ma pean lastetuna siitilmast lahkuma?
Ei tahaks, aga näed, kipub see nii olema.
Selle tõdemuseni jõudsin alles tosin aastat tagasi ja kuradima raske oli sellega leppida. Aga ma leppisin oma saatusega/olukorraga.

Kuidas "nemad" ei suuda leppida, et meil on selline mühkam siseministriks? (see on ju ajutine nähtus).

Kaamos ütles ...

ma ka ei saa..
Nüüd panen meelega hästi tugevalt üle võlli, aga ehk see selgitab, mis tunne minul sellest tekib: "Kamoon, eestlased, ega Stalin pole igavene, praegu tehakse teie seas harvendusraiet ja saata riigi kulul rongiga Siberisse sõita, aga kunagi on see kõik möödas!"

Raisakull ütles ...

See pole veel nii hull kirjeldus, kui tänases Virumaa Teatajas isand Pulver kirja pani...

Meil on erinevad arusaamad.
Mina näiteks ei usu, et EKRE ainuvalitsuse loob ja seejärel hakkab lgbt kogukonda "ahju ajama".
Eesti on selleks mitmekihiline.

Piits? Peits? Peace, noh?

Kaamos ütles ...

me pole ju tülitsenudki, piss ikka! :)

Raisakull ütles ...

😱
Küll see võõramaa keel on imelik - maailma tasemel räägitakse pissist...

Ulf D. Mortum ütles ...

Ääh... Minul om joba mitu aastat sääne tunne, et kõik tuu kisma om ainult näitusemäng, õdaguti istuva ekrenaudi nink gruz200 kesikute-reffidega sõbraligult sannalava pääl nink irnuva lolliss tettu rahva üle.
Üts kompartei kõik...

Raisakull ütles ...

Väljamaa keel on veider mitmes mõttes, et ma tükk aega muigasin niinimetet üleilmse rahu eest võitlejate üle - nõuavad endale piitsa nagu "masohhid" või peitsi millegi ülevärvimiseks, aga et pissi, selle peale ma, ausalt, ei mõelnudki. Nüüd on mu peakolusahtlisse asetatud uus seletus - pissipeatus kui ilma peata rahu.

Raisakull ütles ...

Mulle tundub samuti et üks bolševismitimukraatia kõik...