laupäev, 16. märts 2019

Veri peksab jooksuajal segast?


Pea igale poole, kuhu ma ka ei kaeks, on tekkinud kivist vihamüür, kus pole aknaid ega uksi.
Isegi lagi on tigedatest põllukividest nii kokku sobitatud, millest valguse kiir läbi ei pääse, et kui üht kivikest lahti kangutades variseb see kivist iglu oma raskusega kokku, mattes kõik. Mitte just päriseks, kuid mõneks ajaks kindlasti.
Kas indlevate kirjatsurade jooksuaeg on kätte jõudnud, et taoline vaatepilt on minu okulaaridesse jäämas selle aasta märtsikuise ajakirjanduse poolt jäetud sõnumite virrvarris? Igaüks, kes vähegi oskab sõnu ritta seada, põlastab uue kolmikliidu läbirääkimisi.
Ma ei saa aru, ehk keegi seletab mulle, miks inimloomad ennast nii tiiraselt pöördesse keeravad, kui jutt troikale läheb – see, et silmad tiirlevad kolbasiseselt oma ettenähtud trajektoori pidi, mille tulemusel tekib suunurka laibalõhnaline mannavaht, on minu jaoks mõistatus.
Mis imeloom see end reformierakonna liidriks nimetav Kaja Kallas on, et kõik on tema lummavasse fluidumisse vajunud?
On küll kena naisterahvas, seda pean ma meesisikuna ära mainima. Isegi väga kena oma vanuse kohta*.
Kuid tema pole otsustaja – tegelikud niiditõmbajad istuvad Brüsselis, Euroopa Parlamendi tagatoas.
Euroliidu liberaalide seltskond, kes sai ilmselt Reformierakonnalt anonüümse kaebekirja, tahtes oma võimu näidata, sai juba vastu näppe meie riigi siseasjadesse sekkumise eest. Jürile plusspunktid selle eest.
Tekib küsimus, kui valimiste võitja oleks hakanud semmima kolmanda tulemuse teinud erakonnaga, kas siis oleks endamisi vaikselt pobisetud igaks juhuks pead õlgade vahele tõmmatud, et taeva pärast ALDE poolt kõrvakiilu ei saaks? Või poleks sealtkandist ühtegi paha sõna tulnud?
Kui nüüd väidetakse, et valimiste võitja peaks saama esimese öö õiguse valitsuse moodustamiseks, siis palun meelde tuletada üht eelnevat perioodi, mil samuti valimiste võitjale niiöelda ära pandi.

Milleks see mölin nüüd minu poolt?
Kipun järeldama , et on kätte jõudnud Eesti Vabariigi sajanda aastapäeva pidustuste pohmellirohke sinine esmaspäev.
Hakkab just see asi vastu, kus iga tänavanukapealse posti küljes ühe ja sellesama sõnumiga leht ripneb, mis juba ajupesuna hakkab tunduma.
Tunnistagem tõtt: liiale on mindud „nats” siin ja „nats” seal nagu Figaro laulukeses – idanaaber ihub juba krimmilaadset iget, paigutades piiride vahetus läheduses sõjatehnikat ringi. Et sobival hetkel ära panna.

____________________________________
*Võtaks ta endale teinepooleks, kui võimalik. Ainukene häda, ta visanuks minusugusele pepsilt põlastava pilgu, sest on kogu elu etemaid valikuid teinud, kui mina hoomata oskaksin ja seetõttu on tal ka tulevik kindlustatud. Teagi enam, kas papa kaasavara ka jättis? Näiteks vanade lugude järgi pool kuningriiki, mis tänasesse konverteeritud väärtuseks saab olla ainult pool Viimsi valda? Või ütles oma lihasest tütrest lahti ja jättis kogu Viimsi keisririigi võõrastütrest koorijuhile?

14 kommentaari:

Kaamos ütles ...

Kiri liberaalidele tuli keskerakonna enda seest.
Ning kogu segadust ei põhjusta Kallase silmavaate lumm, vaid kaabude alt varem pudenenud sõnavõtud. Hirm on selle asja nimi ja pole minagi sellest vaba. Samas...mingu kaabud pealegi valitsusse, siis näeme, et nende põhimõtted on paberustt õhem fassaad, mille varjus Egiptuse lihapottide manu hiilida nagu ahjualused.

A.I.V.O. ütles ...

Vblla tõesti, kuna mõlemad kuuluvad ühte emaorganisatsiooni,siis võib arvata, et mõlemad erakonnad kaeblesid ja kirja saatmises oli keskerakonna käsi kiirem...
Mis puutub kaabude poolt külitud hirmu, siis parem on neid valitsusse lubada nüüd, kui hakata nelja aasta pärast ahastama kibestunud vanameeste neima pärast.
Peavoolu arusaam, et muud koalitsioonid on etemad kui praegu loodav, on enam kui imelik.
mulle isiklikult ei meeldi, kui keskerakond on oma jopskitega valitsuses, kuid mulle ei meeldi ka Isamaa ignorantsus, reformierakonna ülbus ja sotside bolševismi meenutav mulin. Viimaste suhtes tajun sellist vastumeelsust, et kõikse parem on, kui nad Mõõdukate nime all teostatud poliitika poole tagasi pöörduksid.

Kaamos ütles ...

Muig...mina valisin ja olen alati valinud sotse. Mitte inimesi, kes meie riigi näitel on teinekord ikka väga kummalisi sõnavõtte ja tegusid näidanud, vaid ilmavaadet. Ma tean, et enamust ei saavuta nad niikuinii, aga kui valitsusse jäävad ainult parempoolsed ja tsentristid (keda meiemaiste erakondade seas ju tegelikult polegi), siis on suurem risk saada riik "igaüks iseenda eest ja kui oledki abitum, siis sorry, shit happen, sure ära!".

A.I.V.O. ütles ...

Ma pole kedagi valinud viimasel ajal, sest tajun, et minu häälest ei sõltu midagi.
Vana-Hellases nimetati seesuguseid hääletamisest keeldujaid vist idiootideks (erapooletuteks), ilmselt on see diagnoos mu haiguslehelgi.

Ulf D. Mortum ütles ...

Hmm... Taaskõrd tulli miilde, et üts punatse parraga süfiliitik olli kah asotsiaaltimukraat.

Kaamos ütles ...

Tema läks kommunistiks kätte ära. Sotsiaaldemokraadid on inimesed,kes ehitasid üles need riigid,kus meie kalevipojad tööd teevad, sotsiaaldemokraate neavad ja eestit kiruvad.

Ulf D. Mortum ütles ...

Küll lääss nooki präägatse roosalilla konneki kätte är, ku ainult olless piisavalt lolle, kiä näit valiss...

Kaamos ütles ...

Kohe nii kindlalt tead? Huvitav, et nad skandinaavias seda ei tea. Äkki kirjutad neile ja hoiatad, et nende maade sotsiaalsüsteem on mingite kahtlaste roosalillade peaaegu kommude tehtud?
Ega ma sinuga rohkem vaidlema ei hakka, kellegi "roosalillaks" nimetamine arutelu edasi ei vii. Lähen oma roosalillasse lolli peaaegu-kommu-mulli ära 😁

A.I.V.O. ütles ...

Täpsustan veidi: kui Talvesõda pihta hakkas, olid Soome mõõdukamad kommunistid rahvuslikumalt meelestatud kui Otto Kuusineni omad, keda oli vähemuses. Nõnda'et paljud toonased kommunistid pöördusid sotsiaaldemokraatide sekka.
Peale sõda oli põhjanaabrite presidendiks Mannerheim, kes oma vaadetelt oli parempoolne - ma vist ei väida valesti, kui riigi sõjajärgset taasülesehitust ei juhtinud sotsiaaldemokraadid...
Küll aga võib Soome sotsiaaldemokraatide kontosse kirjutada inimväärse elukeskkonna kujundamise, mille vilju täna nopitakse.

Ulf D. Mortum ütles ...

Noo vilja kipuva peräkü aapikku mürgisess är minema. Om tuu EKRE nüit mes ta om, a asotsiaaltimukraate küll valitsema ei taha. Rehvi puudleina ollemise aast joba näinü.
Vai teisalt, nii vai naa olgu võimul kasvai natsi üten kommudega, küll mia noo ülle elä :D

A.I.V.O. ütles ...

"Rahu, ainult rahu!" ütles Karlsson...
Skandinaavia sotsiaaldemokraadid ja ka muud liikumised kogu maailmast unustavad paraku ära aja faktori - neil kujunes Läänes üle poole sajandi "roosalillade" kujunemiskulgu ning tulles siia imestatakse miks meil seda ja toda pole.
Poleks me pseudokommunismi ikke all olnud, oleks meil ka sama normaalne suhtumine vähemustesse nagu "seal".
Ma olen ammu öelnud: ANDKE AEGA ATRA SEADA!
Selle asemel pandi meid valikute ette, millest üks on "isolatsioon" ja teine "olgu olla! ja kohe!"
Kordan - aja faktorit siin ei arvestatud...

A.I.V.O. ütles ...

See "aja faktor" unustatakse kogu idapoolse Euroopa puhul millegipärast ära. Sestap ongi sarkasmi, irooniat ja mõistmatust palju, et seda kasutavad populistid täielikult oma huvides ära

Ulf D. Mortum ütles ...

Tõisalt, võtten arvede eestlase kombe kõigeilma lollusi suure ilinemisega perrä tetä, või vällä tulla, et tolless aass, ku asotsiaaltimukraatia meil lõpuss"võidukäiku" tege, om tuu mujal joba är kadunu. Asendedu nt määnseki mõistligumba vai sis ullembaga.
Mes Skandinaaviat putus, sis noo omma ääst elost lolliss lännü nink är mandunu.

A.I.V.O. ütles ...

Mu kolbasisene sült oma särtsuliste käärudega tootis mingi ulmedokumentaal-linateose:
...Rootsis loodi palju aastaid hiljem sooneutraalne partei, mille liikmed on kõik lihunikunoa all ära käinud. Seltskond võitis Suure Nälja ajal, mil kõik elusolendid (kaasa arvatud sääsed ja paelussid) nahka pisteti, tohutu populaarsuse pakkudes inimlihast (meeste suguelunditest ja naiste rindadest) tehtud hakkliha ja ülimagusa võimu kindlustamiseks muundusid nad moolokiteks - edasine on Wells'i tuntud ulmeloo koht, kus ajamasin pidama jäi...

Hehh...
See "sooneutraalsus" on jabur termin küll, et ajab hambad irevile - iial ei tea, mida järgnev hetk toob - kas need igemed muutuvad "naerukrampideks" või on kõri kallal?